BRITAN KAKKU a la ANNE
POHJA uunipellillinen:
150g voita
1 dl sokeria
3 keltuaista
1 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
PÄÄLLE marenki:
3 valkuaista
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
60g pähkinärouhetta tai mantelilastuja - en yleensä käytä kumpiakaan
TÄYTE rahkakermahyytelö:
1½ tlk rahkaa
7-8 dl mustikoita tai lakkoja tai vadelmia tai mansikoita tai muita marjoja. Voit myös käyttää hyvin valutettuja/paperipyyhkeellä kuivattuja säilykehedelmiä soseutettuna
1 tl vaniljasokeria
3 rkl sokeria
6 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa - olen käyttänyt myös Vispi Cremeä
VALMISTUS:
POHJA JA MARENKI:
- vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi ja lisää keltuaiset hyvin vatkaten
- sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinaseokseen vuorotellen maidon kanssa kahdessa erässä (ensin puolet maidosta ja sitten puolet jauhoista 2 x)
- levitä seos hyvin ohuelti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kuminuolijalla - älä pelästy, vaikka taikinaa tuntuu olevan niukalti
- vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokerit nopeasti vatkaten
- levitä valkuaisseos taikinapohjan päälle ohueksi tasaiseksi kerrokseksi, halutessasi voit ripotella pähkinärouheen tai mantelit pinnalle
- paista +175 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes marenki on kauniin kullanruskeaa
- kun kakkupohja on jäähtynyt, niin leikkaa se kahteen tai kolmeen osaan, riippuen siitä kuinka ison kakun haluat, ja anna sen kovettua
TÄYTE:
- pane liivatelehdet likoamaan ihan kylmään veteen. Jos haluat kakustasi kuljetettavan tai marjat/hedelmäsose on hyvin mehuista, niin lisää liivatteiden määrää 1-2 kpl.
- sekoita marjat/hedelmäsose rahkaan ja mausta seos sokerilla. Älä tee kakusta kovin makeaa, koska marenki makeuttaa kakkua tarpeeksi.
- kiehauta tilkka vettä/marjojen mehua/säilykehedelmien lientä ja liuota siihen hyvin puristetut liivatelehdet. Voit kuumentaa nesteen kiehuvaksi myös mikrossa.
- sekoita liivateseos täytteeseen ja anna seoksen päästä hyytymisen vauhtiin jääkaapissa, n. 20 min.
- lisää vatkattu kerma nostellen sekoittamalla jo vähän hyytyneeseen, paksuhkoon täytteeseen
- irrota pohja leivinpaperista ohutta paistinlastaa tai veistä käyttäen (veitsen terä leivinpaperia vasten, kuljettaen pohjaa ympäri), ja nosta se varovasti tarjoiluvadille kakkupaperin päälle
- levitä päälle täyte, jonka päälle voit halutessasi lisätä marjoja/säilykehedelmien viipaleita "upottamalla" ne hyytelön pinnalle
- nosta toinen pohja hyytelökerroksen päälle ja tee niin monta kerrosta kuin haluat
Kakku ei kaipaa mitään koristelua, koska on kaunis kumpuileva sellaisenaan. Halutessasi voit pölläyttää pinnalle tomusokeria.
-