1232311883_Kettuterroristit - sitruunapi
klikkaa kuvaa

 

Sitruuna-marenkipiiras  a la Kettuterroristit

Taikina:

3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
125 g voita
2 rkl sokeria
1 kananmuna
1-2 rkl kylmää vettä

Täyte:

3 dl sokeria
4 keltuaista
2 sitruunan kuori ja mehu
2 rkl Maizenaa
3 dl maitoa

Kuorrutus:

4 valkuaista
4 rkl sokeria

 

Nypi jauhot, suola ja kuutioitu rasva murumaiseksi. Lisää sokeri, kevyesti vatkattu muna ja sen verran kylmää vettä, että taikinasta tulee tasainen.
Taputtele taikina litteäksi, kiedo kelmuun ja pidä jääkaapissa puoli tuntia.
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla, peitä leivinpaperilla ja ripottele paperille kuivia herneitä, niin pohja pysyy litteänä ja reunat pystyssä. Paista 10-15 min. 175-asteisessa uunissa.
Nosta paperi ja herneet pois ja kypsennä pohjaa vielä, kunnes se saa hiukan väriä. Jäähdytä.

Sekoita täytettä varten sokeri, keltuaiset, sitruunoista raastettu kuori sekä puristettu mehu, Maizena ja maito. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Levitä täyte taikinapohjalle.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Pursota tai lusikoi vaahto täytteen päälle. Kuumenna uunissa, kunnes marenki saa väriä.

467988g2yo0vdr90.gif

 


BRITAN KAKKU a la ANNE
(kermahyytelötäyte)

POHJA uunipellillinen:

150g  voita
1 dl  sokeria
3  keltuaista
1 dl  maitoa
2 dl  vehnäjauhoja
2 tl  leivinjauhetta


PÄÄLLE marenki:

3  valkuaista
1½  dl sokeria
1 tl  vaniljasokeria
60g  pähkinärouhetta tai mantelilastuja   -  en yleensä käytä kumpiakaan


TÄYTE rahkakermahyytelö:

1½ tlk  rahkaa
7-8 dl  mustikoita tai lakkoja tai vadelmia tai mansikoita tai muita marjoja. Voit myös käyttää hyvin valutettuja/paperipyyhkeellä kuivattuja säilykehedelmiä soseutettuna
1 tl  vaniljasokeria
3 rkl  sokeria
6 liivatelehteä
3 dl  kuohukermaa  - olen käyttänyt myös Vispi Cremeä

 

VALMISTUS:

POHJA JA MARENKI:
-  vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi ja lisää keltuaiset hyvin vatkaten
-  sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinaseokseen vuorotellen maidon kanssa kahdessa erässä (ensin puolet maidosta ja sitten puolet jauhoista 2 x)
-  levitä seos hyvin ohuelti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kuminuolijalla - älä pelästy, vaikka taikinaa tuntuu olevan niukalti
-  vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokerit nopeasti vatkaten
-  levitä valkuaisseos taikinapohjan päälle ohueksi tasaiseksi kerrokseksi, halutessasi voit ripotella pähkinärouheen tai mantelit pinnalle
-  paista +175 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes marenki on kauniin kullanruskeaa
-  kun kakkupohja on jäähtynyt, niin leikkaa se kahteen tai kolmeen osaan, riippuen siitä kuinka ison kakun haluat, ja anna sen kovettua

TÄYTE:
- pane liivatelehdet likoamaan ihan kylmään veteen. Jos haluat kakustasi kuljetettavan tai marjat/hedelmäsose on hyvin mehuista, niin lisää liivatteiden määrää 1-2 kpl.
-  sekoita marjat/hedelmäsose rahkaan ja mausta seos sokerilla. Älä tee kakusta kovin makeaa, koska marenki makeuttaa kakkua tarpeeksi.
-  kiehauta tilkka vettä/marjojen mehua/säilykehedelmien lientä ja liuota siihen nyrkissä hyvin puristetut liivatelehdet. Voit kuumentaa nesteen kiehuvaksi myös mikrossa, mutta EI liivatelehtiä.
-  sekoita liivateseos täytteeseen ja anna seoksen päästä hyytymisen vauhtiin jääkaapissa, n. 20-30 min, riippuen täytteen määrästä.
-  lisää vatkattu kerma nostellen sekoittamalla jo vähän hyytyneeseen, paksuhkoon täytteeseen
-  irrota pohja leivinpaperista ohutta paistinlastaa tai veistä käyttäen (paina veitsen terää leivinpaperia vasten, kuljettaen pohjaa ympäri), ja nosta pohja varovasti tarjoiluvadille kakkupaperin päälle
-  levitä päälle täyte, jonka päälle voit halutessasi lisätä marjoja/säilykehedelmien viipaleita "upottamalla" ne hyytelöön
-  nosta toinen pohja hyytelökerroksen päälle ja tee niin monta kerrosta kuin haluat. Pohjanohje on yksi pellillinen. Jos haluat ison kakun, niin tee kaksi pellillistä pohjaa.

Kakku ei kaipaa mitään koristelua, koska on kaunis kumpuileva sellaisenaan. Halutessasi voit pölläyttää pinnalle tomusokeria.

467988g2yo0vdr90.gif

 

 

1471235.jpg


Vaniljainen hedelmä-brita  a la Kettuterroristit

Pohja:
150 g voita
3 munankeltuaista
1 kananmuna
1 1/2 dl sokeria
1/4 dl maitoa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl  vanilliinisokeria
1 1/2 leivinjauhetta

Marenki:
3 munanvalkuaista
2 dl sokeria
mantelilastuja

Täyte:
1 prk Flora vanillaa
1/2 tlk säilykeaprikooseja
vihreitä viinirypäleitä

Päälle:
1/2 tlk säilykeaprikooseja
vihreitä viinirypäleitä

Sulata voi. Vaahdota keltuaiset, muna ja sokeri. Lisää maito ja sulatettu voi. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää seos varovasti vaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Vatkaa marengin valkuaisia hetki. Lisää sokeria lusikallinen kerrallaan, seosta yhä vatkaten. Jatka näin, kunnes koko sokerimäärä on käytetty. Levitä marenki pohjataikinan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Jäähdytä kakku. Vispaa Flora vanilla ja paloittele aprikoosit ja puolita viinirypäleet. Puolita kakkulevy ja aseta ensimmäinen tarjoiluvadille. Päällystä kakkulevy vanillavaahdolla, aprikooseilla ja viinirypäleillä. Nosta päälle toinen levy ja koristele aprikooseilla ja viinirypäleillä.

 

Mansikka-mokkakakku a la Ullan Unelma

1237731471_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

pohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
250 g mokkakermaa
250 g mansikkakermaa
200 g maustamatonta maitorahkaa
½ dl sokeria
4 tl liivatejauhetta + ½ dl vettä
100 g mansikkamarmeladia

kostutus:
1½ dl sokeroitua kahvia

mansikoita

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut jauhot siivilän läpi varovasti sekoittaen. Paista leivinpaperilla vuoratun pellin päällä uunin keskitasossa 225 asteessa noin 5-8 minuuttia. Kumoa hieman jäähtynyt pohja leivinpaperin päälle.
2. Leikkaa jäähtyneestä pohjasta 3 erikokoista pyöreää palaa.

3. Vuoraa pyöreä vuoka kelmulla, leikkaa mansikat viipaleiksi ja peitä niillä kulhon sisus.

4. Valmista täyte vaahdottamalla kermat. Sekoita maitorahka joukkoon ja mausta sokerilla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää liivatejauhe siihen hyvin, anna seoksen jäähtyä noin 5 minuuttia. Lisää liivateseos hyvin sekoittaen täytteeseen.

5. Kaada täytettä kulhon pohjalle. Aseta pienin pohjapala täytteen päälle ja kostuta se. Levitä hieman mansikkamarmeladia pohjan päälle.
6. Lisää täytettä, aseta pohjapala, kostuta se ja levitä päälle marmeladia.
7. Kaada loput täytteet keskimmäisen pohjapalan päälle ja aseta suurin pohjapala viimeiseksi ja kostuta.
8. Anna kakun hyytyä kylmässä ainakin 3 tuntia. Kumoa tarjoilualustalle ja koristele mansikoilla.

VINKKI!
Pyöreällä säädettävällä reunavuoalla leikkaat helposti sopivan kokoiset ympyrät!

1244793218_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

1244793290_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

1244793338_img-d41d8cd98f00b204e9800998e