Photobucket

 

Tampereella sataa, tai ainakin Hervannassa. Vaikka kyllä toi taivas on niin harmaa, että varmaan koko kylä on sateen vallassa.

Pyykit odottaa koneessa, että Joku laittais ne kuivuun. Kukahan se Joku olis ? Onks joku vapaaehtoinen oleen Joku ?

Tänäänkin täytyis tehdä se pitempi pyörälenkki, mutta vähän eri reittiä. Mun reittini on ollut liian helppo kun menomatkasta puolet on pelkkää alamäkeä. Niin no Hervantaan tullessa on pakko kivuta sellainen parin kilometrin mäki, ei tänne muuten pääsekään ja tietty se sama mäki on mennessä mentävä alaspäin.

Eilen aattelin, että pidän tänään välipäivän pyöräilystä, mutta söin keskellä yötä. Peräti kolme kalkkunaleikevoileipää. Siis KOLME !
Syynä on noi mun nukahtamislääkkeet. Jos en ota niitä, niin en kömmi puoliunessa jääkaapille, mutta jos otan ne, niin kömmin ihan taatusti. Ja kun oon sellaisessa unissakävelijän horroksessa, niin en pysty aatteleenkaan selkeesti. Onneks nykyään ei tarvitse ottaa niitä kuin parina iltana viikossa.

1250057376_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Paino putoo muutaman sata grammaa viikossa eli ihan liian hitaasti. Kunto on kyllä selkeesti noussut pyöräilyn ansiosta. Eilenkin poljin ton Hervannan mäen ylös niin lujaa kuin pystyin. Välillä tuntui siltä, ettei henki enää kulje, mutta lisäsin vaan vauhtia. Olin sit tosi tyytyväinen itseeni kun pääsin mäen päälle tasamaalle, vaikka syke oli varmaan 150. Mun täytyis varmaan hommata sykemittari niin tietäisin pitää sykkeeni sellaisena tasaisen kovana.


Tässä vähän syketietoutta:

Henkilökohtainen maksimisyke saadaan, kun vähennetään 220:stä oma ikä (+/- 15). Esimerkiksi 50-vuotiaan maksimisyke on 170 (220-50 = 170).

Kevyesti rasittava liikunta:
syke on n. 50 (-60) % omasta maksimisykkeestä eli tässä tapauksessa 85.

Kohtuullinen kuormitus:
syke n. (60-) 70 % omasta maksimista eli 119.

Rasittava liikunta:
(70-) 80 % on 136.

40 vuotias saa laskettua harjoitussykealueensa seuraavasti:

Liikunnan tehoalue

Laskutoimitus

sykealue

Hyöty- ja terveysliikunta
(50-60 % / Hrmax)

0,5 x 180 (maksimisyke) =

0,6 x 180 =

90-108 lnt/ min (lyöntiä minuutissa)

Peruskestävyys
(60-70 % / Hrmax)

0,7 x 180 =

108-126 lnt/ min

Vauhtikestävyys
(70-85 % / Hrmax)

0,85 x 180 =

126-153 lnt/ min

Maksimikestävyys (85-100 % / Hrmax)

1 x 180 =

153-180 lnt/ min

 


Photobucket

 

Ja liikunnasta sit sujuvasti syömiseen.
Etsiskelin niitä suolaisten muurinpohjalettujen täyteohjeita ja löysin useemmankin hyvältä vaikuttavan. Näitä täytyy ehdottomasti joskus kokeilla. Onko se 'joskus' ensi viikonloppuna ? Voi kun olis, mutta aika sen näyttää. Onhan tässä vielä aikaa perjantaihin.

Muurinpohjalettujen taikina:

1 l maitoa
3 munaa
1/2 tl suolaa
1/2-1 dl sulatettua voita
2 dl ohrajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
   
- jos haluat tarjota letut makean täytteen kera, lisää silloin ½-1 dl sokeria taikinaan.

1. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Lisää noin puolet maidosta ja jauhot. Sekoita huolellisesti ja lisää loput maidosta, suola, voisula ja sokeri.
2. Anna taikinan turvota vähintään 2-3 tuntia.
3. Kaada lettutaikinaa varoen pannun reunoilta keskelle. Näin letuista tulee ohuita ja pitsireunaisia. Pannua voi vähän liikutella, jotta taikina levittyy tasaisesti.
4. Taittele valmis lettu neljänneksen kokoiseksi pannulla, jotta se ei mene rikki nostettaessa.

Vinkkejä muurinpohjalettujen tekoon:

  • taikinan pitää olla löysää
  • taikinan annetaan seistä jääkaapissa vähintään 2-3 tuntia, mielellään yön yli
  • juokseva margariini on kätevä letun paistossa
  • taikinaa kaadetaan pannulle ohuesti, reunoilta keskelle päin
  • letut pitää paistaa erittäin kuumalla tulella

Savukalatäyte:

2 prk maustamatonta tuorejuustoa
1 prk ranskankermaa
200 g savukalaa, esim. lohta tai siikaa
1 dl hienonnettua tilliä
1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
½ tl mustapippuria

Sekoita kalatäytteen ainekset.

Tonnikalatäyte:

1 prk (200 g)     Pirkka Kevyt kermaviiliä
1 tlk (200 g)     Pirkka tonnikalapaloja öljyssä
1 rkl     piparjuuritahnaa tai piparjuurta raastettuna
1 dl     kevätsipulia tai nippusipulin varsia hienonnettuna
1 rkl     sinappia
1 rkl     sitruunanmehua
1/2 tl     suolaa
ripaus     sokeria
2     lehtisellerinvartta


Sekoita kermaviilin joukkoon valutettu tonnikala, piparjuuri, sipuli, sinappi, sitruunanmehu, suola ja sokeri. Kuutioi lehtisellerit. Lisää täytteen joukkoon. Nosta kylmään maustumaan.

Ton lehtisellerin jätän ihan ilman muuta pois. YÄK !

Photobucket

Tonnikalatäyte II:

2 tlk tonnikalapaloja vedessä
4 kovaksi keitettyä kananmunaa
1,5 dl kurkkusalaattia (valmis säilyke)
n. 10 retiisiä
2-3 omenaa
n. 10 cm pala purjoa
sitruunapippuria
tilliä

Laita tonnikalapalat liemineen kulhon pohjalle. Lisää kurkkusalaatti. Hienonna kananmunat haarukalla tai munaleikkurilla. Raasta retiisit ja omenat. Leikkaa halkaistu purjo ohuiksi suikaleiksi. Sekoita ainekset keskenään ja mausta sitruunapippurilla ja hienonnetulla tillillä.

Savulohitäyte:

2 pkt (à 200 g)  Pirkka savustettua kirjolohifileepalaa (ruodoton)
2 tlk (à 200 g)  raejuustoa
n. 10 cm pätkä  purjoa
  tilliä
3-4  tomaattia
  Kastike:
1 tlk (200 g)  Pirkka Kevyt -kermaviiliä
n. 2 dl  maustekurkkuviipaleita
1 tl  sinappia
1 tl  sokeria
  mustapippurirouhetta

Poista lohesta nahka ja paloittele lohi kulhoon. Silppua halkaistu ja huuhdottu purjo pieneksi silpuksi. Sekoita kirjolohen joukkoon purjot, raejuusto, tillisilppua ja lohkotut tomaatit.

Sekoita kermaviiliin silputut maustekurkut, sinappi, sokeri ja mustapippuria. Tarjoa kastike erikseen.

Katkaraputäyte (noin 10:lle letulle):

180 g katkarapuja (pakaste)
1 tlk ananaspaloja omassa mehussaan
1 prk Keiju Kevyt Ruohosipuli- kasvirasvatuorejuustoa
½ dl ananasmehua
½ dl hienonnettua tilliä

Sulata katkaravut. Valuta ananaspalat, ota mehu talteen.
Sekoita Keiju Ruohosipulin joukkoon ananaspalat, mehu ja tilli sekä katkaravut.

Kinkku-parsatäyte:

200 g  saunapalvikinkkua
n. 2 dl  maustekurkkuviipaleita
5-7  retiisiä
1/2 ps (à 200 g)  Pirkka sipulikuutioita (pakaste)
1 tlk (280 g)  palaparsaa
  salaatinlehtiä
  tuoreita yrttejä, esim. basilikaa tai rakuunaa
  Kastike:
1 tlk (150 g)  ranskankermaa
n. 1 dl  Pirkka sinappikastiketta

Suikaloi kinkku, kurkku ja retiisit.
Valuta parsatölkistä liemi tarkkaan.
Sekoita aineet kulhossa nostelemalla.
Lisää jäiset sipulikuutiot.
Silppua joukkoon yrttejä.
Sekoita ranskankerma ja sinappikastike.
Kaada kastike kulhoon aineksien joukkoon.

Jauhelihatäyte:

400 g  naudan paistijauhelihaa
1-2 (150 g)  sipulia
1 (200 g)  paprika
1 1/2 dl  Pirkka maustekurkkuviipaleita
1 rkl  vehnäjauhoja
n. 1 1/2 dl  vettä
1 tl  suolaa
1 tl  Provencen mix -yrttisekoitusta
1/2 tl  mustapippuria
1/2 dl  ruohosipulia hienonnettuna
  Lisäksi:
  Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta

Hienonna sipuli ja kuutioi paprika sekä maustekurkkuviipaleet.
Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää joukkoon sipulit ja paprikat. Anna niiden pehmetä pari minuuttia.
Ripottele jauhot jauhelihan joukkoon ja sekoita. Lisää vesi ja kiehauta sekoittaen. Mausta seos suolalla, yrteillä ja pippurilla. Anna hautua hiljaa noin 3 minuuttia.
Lisää joukkoon maustekurkut. Ripottele päälle ruohosipulia. Tarjoa lisäksi juustoraastetta.

Texmex-täyte:

300 - 400 g jauhelihaa

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli öljyssä padassa tai paistokasarissa. Lisää jauheliha, murenna se pannuun ja kääntele niin, että se kypsyy. Lisää tomaattisose ja mausteet ja kuumenna nekin. Lisää sitten valutetut pavut ja lihaliemi.

Suurusta lientä hiukan tummalla suuruksella. Tarkista maku. Tarjoa kuumana ohukaisten kanssa. Tuo tarjolle myös salaattia, sipulirenkaita, avokadokuutioita ja kermaviiliä tai ranskankermaa.

 


Photobucket