Palmusaaret
Dubai Towers
Burj DubaiVideot Jumeiran tekosaaren valmistumisesta.


Tässä muutama kuukausi sitten tuli dokumentti noista Dubain tekosaarista. Se saattoi jo olla uusintakin, mutta ei ollut mun silmiin osunut aikaisemmin. Ohjelmaa katsellessani ajattelin, että onko ihmisen suuruudenhulluudella mitään rajaa. Dokumentti seurasi vaihe vaiheelta Jumeiran palmusaaren, Dubaissa, rakennusvaiheita. Saari on kooltaan 5 km x 5 km. Palmusaaria tulee oleen kaikkiaan 3, joista Jumeiran palmusaari valmistui ensimmäisenä.

Saari on ihan alusta asti ihmisen rakentama. Kivenlohkareista  (
Preparation and Planning)  ja hiekasta  (The Reclamation Process). Hiekka on tiivistetty täryttimillä. Ohjelmassa näytettiin myös se, kuinka tuon "palmun"  rantoja  "hiekoitetaan"  jatkuvasti, koska vesi vie hiekkaa mukanaan. Joka on tietysti ihan loogistakin. Rakennusvaiheessakin rakentajien oli vahvistettava saaren hiekkapohjaa, koska hiekka valui mereen vieden mukanaan rakentajien omaisuutta.


Jumeiran palmusaari lisää 78 kilometriä Dubain rantaviivaan; siinä on 17 oksaa. Yhteensä noi saaret lisää 520 km rantaviivaa. Ensimmäinen rakennusvaihe Jumeiran saarella tuottaa about 4000 asuntoa ja ensimmäiset asukkaat muutti sinne n. vuosi sitten.
Siähän on jo kaikennäköstä rakennusta ja noilla kolmella saarella tulee oleen yli 100 luxus-hotellia, rantahuviloita, satamia, vesiteemapuistoja, ravintoloita, marketteja, urheilupaikkoja ja terveyskylpylöitä.

BTW: Näin uutisoitiin viime helmikuussa: "Suomalainen Marinetek on saanut 55 miljoonan euron arvoisen
laituritilauksen Dubaista. Laituri rakennetaan Palm Jumeirahin tekosaarelle tulevaan maailman suurimpaan huvivenesatamaan."


The Palm Jumeirah [Dubai] Photograph

Ne kaks muuta saarta on vielä rakennusvaiheessa. Jebel Ali, jota alotettiin rakentaan v. 2002 ja josta tulee puolet suurempi kuin Jumeirasta. Sen pitäs valmistua ens vuonna. Sinne on tulossa myös Sea Village eli asuntoja veden alle.
Puistattaa.
Deiran palmusaari, joka valmistunee v. 2015 ja johon tulee 41 oksaa, tulee oleen 14 km pitkä ja 8.5 km leveä. Siis isompi kuin Pariisi.

Enhän määkään voi väittää, etteikö tuo Jumeiran palmusaari näytä hienolta, mutta mikään mahti maailmassa ei saisi mua muuttaan tuollaiseen paikkaan. Vaikka olisi rahaakin.Dubai Towers

Neljän tornin rakennuskompleksi Dubaissa, jonka pitäisi valmistua v. 2011. Korkeimman tornin arvioidaan olevan n. 400 metriä korkea.

Kuvaa http://static.flickr.com/120/314396804_7b769fdafc_o.jpg ei voida näyttää, koska se sisältää virheitä.


Burj Dubai

Saattaapi olla, että tästä pilvenpiirtäjästä tulee maailman korkein rakennus eli kaikkine maistoine päivineen n. 800 metriä korkea. Melkein 5 kertaa korkeempi kun Näsinneula ja siäkin jo huimaa. Mua ei sais tonne muuta kuin "jalat edellä".
Kaks kuukautta sitten pilvenpiirtäjällä oli korkeutta jo 585,7 metriä ja silloin 156 maanpäällistä kerrosta. Sen suunnitellaan valmistuvan kesällä 2009.


A computer image of the 'Burj Dubai' in the United Arab Emirates, which will be the world's highest building when completed in November 2008.


Kaikki nää rakennelmat on Dubaissa. Rahoittajia ilmeisestikin löytyy, kun ton kokoisia rakennelmia tehdään yhtäaikaa. Eipä turhaan Dubaita kutsuta yhdeksi maailman suurimmista rakennustyömaista.


Että tämmönen "tietoisku" tän lauantaipäivän ratoksi saunaan pääsyä odotellessa.